Tjen penge som model

Mange veje til modelkarrieren

Har du drømt om at optræde på de store glitrende modeblade, har du en veninde eller familiemedlem, du synes skal prøve lykken, eller vil du bare gerne vide, hvordan man kan tjene penge som model, så læs med her. Tjen penge som model via et etableret modelbureau, der sikrer dine kontakter til kunden eller opret profil på en online casting side. Artiklen her vil gennemgå forskellige veje til modelfaget og eksempler på kriterier til at blive model.

Så hvordan bliver man model?

Der er flere forskellige måder at blive model på. Du har sikkert hørt de mange glamourøse historier om, hvordan helt almindelige piger bliver stoppet på Strøget eller hos Super Brugsen af en talentspejder og siden hen har gjort karriere som topmodel. Men hvis du ikke har tålmodighed til at vente på en talentspejder, kan du selv være den opsøgende. Indimellem holdes modelcastings i en eller flere af Danmarks større byer. Find dato og mødested på bureauets hjemmeside, og ellers kan du oprette en online profil på hjemmesider som onlinecasting.dk, hvor du kan følge med i aktuelle castings og læse mere om generelle kriterier til at blive model.

Åben model casting

Vil du være model, er det nemmeste at opsøge et af de danske modelbureauer, for eksempel gennem en åben casting. Unique Models er et skandinavisk modelbureau, der har skabt et succesrigt bureau med mange års erfaring. Unique Models holder åben casting hver fredag eftermiddag i København og Aarhus. Du anbefales at møde op i neutralt tøj og uden make-up, så caster bedst muligt kan vurdere dit potentiale.

Send dine billeder til et modelbureau

Du kan også sende dine billeder til et modelbureau, hvor du sender et udvalg af henholdsvis portrætbilleder, profilbilleder og billeder i hel figur. Er du interesseret i et bestemt bureau, så tjek deres ønsker angående billeder og ansøgninger, før du henvender dig. Hos Unique Models er du velkommen til at sende dine billeder ind, og her foretrækker casteren, at du sender private billeder uden make-up og ikke billeder taget i et professionelt studie.
Hos Elite Copenhagen har du på samme måde mulighed for at deltage i åben casting hver uge i København eller alternativt sende dine billeder til bureauet samt udfylde en online formular. På denne måde kommer du hurtigt i kontakt med dit potentielle nye bureau. Husk at læse kriterierne, før du henvender dig – for eksempel lyder kravet for piger, at du skal være mindst 1.73 m høj, mens drenge skal være minimum 1. 83 m. høj.

Se hvordan og bliv model for h&m eller andre kendte brands

Måske har du et foretrukken brand eller en virksomhed, du bare synes, du passer perfekt til. Nogen virksomheder er særligt glade for udvalgte looks og typer, og ofte vil du få mest muligt succes med din henvendelse, hvis du har en unik udstråling eller rammer lige den type, der passer til et bestemt brand. Vil du for eksempel være model for H&M, kan du tjekke hjemmesider og kampagner for at få et indblik i, hvilke look og modeller virksomheden anvender. H&M hyrer ikke modellerne selv, men anvender internationale modelbureauer. Her skal du selv kontakte et bureau, og bliver du tilknyttet model for bureauet, formidler de kontakte mellem dig og kunder som H&M. H&Ms hovedkontor i Stockholm har ansvaret for at vælge modellerne.
Nogen tøjmærker bruger deres egen husmodel – og måske har du også andre opgaver i forretningen.
Vero Moda anvender for eksempel almindelige jobsider som jobindex, når de søger efter piger til at blive husmodel. Her skal du svare direkte på jobopslaget og henvende dig til Vero Moda. Du behøver ikke være tilknyttet et bureau for dette job.

Krav til danske modeller

Tjen penge som model og begynd med en række standardkriterier, før du undersøger markedet nærmere. Til børnemodeller gælder selvfølgelig ikke de samme krav, men satser du på at blive teenage- eller voksen model, kan du lige så godt begynde med højde og mål. Det kan nemlig vise sig at blive en udelukkende fakta for en del.
Især højden er et udbredt og således ret ufravigeligt krav til danske modeller. Kravet lyder som udgangspunkt på minimum 173 cm – nogle steder 172 cm – for pigerne. For mænd starter minimumshøjde gerne ti cm. over, altså omkring 183 som minimum. Andre modelmål er bryst – talje – hofte, hvor det fastlagte idealmål er 90 – 60 – 90. Disse mål er som nævnt idealmål, det forventes ikke at modellen rammer dem fuldstændig. De fleste modeller er spinkelt byggede og har mål, der ca. passer til str. 36 i tøj og str. 37 for skomodeller – men der er også modeller, der arbejde som plus size modeller, og her er det helt andre mål, som forventes.

Hvad gør dig unik?

Vil du gerne være model, er det en god ide, at kunne definere din type og derfor sætte nogle bestemte ord på din personlighed og udstråling. Prøv at gøre dig selv bevidst om, hvad du kan brænde igennem på, og om du har nogle særlig træk, der kan fremhæves. At fotomodeller kun skal være smukke er en myte, der for længst er begravet af branchen. I dag kræver det noget unikt og et markant udtryk, hvis du skal gøre god karriere som model. Online kan du læse masser af interviews og portrætter af Danmarks aktuelle modeller, og her kan du finde inspiration til, hvad der er med til at skabe en succesfuld modelkarriere. Husk at det er hårdt arbejde, både fysisk og psykisk at arbejde professionelt som model. Derfor kræver det også grundig overvejelse om, hvorvidt du virkelig brænder for jobbet. Find ud af, hvad der gør dig unik og tjen penge som model, hvis du har målene og allervigtigst viljen.